Valnøddeboller med lyse rosiner – opskrift

Nu har Thomas (min mand for dem, der ikke ved det) plaget mig længe for at bage disse her boller. Jeg var ikke så svær at overtale, for de smager rigtig godt. De er specielt gode som tilbehør til mad eller fx som tilbehør til god ost.

Jeg bager helst af økologisk mel. Når jeg bruger hvedemel køber jeg helst mel med skaldele osv. Grovmelet til denne opskrift kan være groft speltmel, grahamsmel el. lign.

Du kan vælge at bage enten 1 stort brød – 3 flutes eller 10-12 boller af denne opskrift.

1 stort brød (bages ca. 50-60 min.) eller

3 flutes i flutesform (bages ca. 45 min.) eller

10-12 boller (bages ca. 30 min.)

Ingredienser:

50 g gær

5 dl lunkent vand

2 spsk. olivenolie

2 tsk. salt

2 spsk. flydende honning, fx akaciehonning

1 tsk. tørret rosmarin – eller 2 tsk. frisk meget fint hakket

1 dl lyse rosiner

150 g groft mel

1½ dl grofthakkede valnøddekerner

550-600 g hvedemel

Sådan gør du:

Rør gæren ud i det lune vand tilsat olie. Rør de øvrige ingredienser i – undtagen hvedemelet, der tilsættes lidt efter lidt. Ælt dejen blød og smidig. Tilpas selv mængden af hvedemel, så dejen ”slipper”.

Lad dejen hæve lunt tildækket 1 time.

Ælt dejen igennem, form den til et rundt eller aflangt brød, til flutes eller til boller, der lægges på en bageplade eller i form, efterhæver ½ time og bages ved 200o – bagetid, se ovenfor.

Afkøles på en bagerist.

God fornøjelse – og god appetit!

 
41