Sprød müsli uden sukker – opskrift
Så fik jeg taget hul på en morgenmadskategori. Og selvfølgelig skal den første opskrift her være på en lækker hjemmelavet müsli.
Vi får selv hver dag yoghurt naturel med müsli. Det mætter godt, og så er müslien selvfølgelig uden sukker. Jeg bruger xylitol, fordi det er et 100% naturligt sødestof, der har et glykæmisk indeks på 0. Og det betyder, at det overhovedet ikke påvirker dit blodsukker eller feder. Og så er xylitol faktisk særdeles gavnligt for tænder og mundhule. Du kan reelt erstatte sukker i næsten alle sammenhænge med xylitol – med deraf følgende gevinst på både badevægt og tænder.
Ingredienser
- 2 dl rugflager
- 2 dl grove havregryn eller bygflager
- 2 dl græskarkerner
- 2 dl hakkede mandler
- 2 dl hakkede paranødder
- 4 tsk. stødt kanel
- 6 spsk. xylitol sweetener
- Vanillepasta efter smag
Instruktioner
- Bland alle ingredienser i en stor skål. Spred det ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist det i en 185 grader varm ovn i ca. 15 min. Vend det jævnligt.
- Lad det køle helt af, og kom det på lufttætte beholdere.
© 2023 Charlotte Rosenstand
God fornøjelse – og god appetit!
Lækker opskrift du har lavet.
Hvis man vil ikke er så fanatisk, så kan man med fordel lave nøddekurve, og så tage de nøddekurve der er til overs og hakke dem i små stykker, og blande sammen med müslien. Det er SUPER lækkert – og meget usundt :=)
Xylitol er helt fint som erstatning, bare pas på du ikke spiser alt for meget af det på en gang, da det virker helt fantastisk som afføringsmiddel..
Jeg arbejdede en gang på Dandy (nu Gumlink), hvor vi brugte Xylitol i det sukkerfri tyggegummi.. Jeg havde nattearbejde deroppe og en nat kedede vi os lidt, og prøve at spise noget der svarede til en kopfuld xylitol.. Jeg sad gevaldigt meget på toilet den nat og hele dagen efter 🙂
Hej Andreas. Tusind tak 🙂 Ja, det lyder syndigt – og tippet er her givet videre. God weekend!
Hej Brian. Ja, det tip er så også givet videre 😉 En kopfuld er også en hel del… God weekend til dig også!
vaniljepasta, det var et nyt ord, jeg må ud og lede 🙂
Det lyder – som sædvanlig – lækkert….
GOd weekend.
Mange hilsner
Birthe
Tusind tak Birthe. Ja, jeg må jo indrømme, det er noget, jeg har lært at kende herovre, men jeg googlede det faktisk på google.dk inden, og der kan fås noget lignede i DK. Også en rigtig god weekend til dig Birthe!
6 SPISESKEfulde Xylitol lyder godt nok af meget 😛
Pas på, hvis du ikke lige kan finde Xylitol i Danmark. De andre kunstige sødemidler er super koncentrerede, og får nemt en meget “underlig” smag, hvis du kommer til at overdrive det. Hvilket er ret nemt.
Ellers ser det godt nok lækkert ud!
Hej Søren
Det er faktisk ikke ret meget, det søder sådan cirka ligesom sukker. Xylitol skulle være nemt at finde. Det kaldes vist nok også for Birkesød i DK. Jeg kender godt til den der kunstige sukkersmag nogle kan have, men den her er faktisk rigtig god og ikke meget sød. Mange hilsner herfra!
Jeg anvender Sukrin, det er også 100 % naturligt, giver dog ingen mavegener, jeg har spist bunker af det uden problemer 😉
Hej Lonnie. Det er bestemt også en mulighed. Jeg har dog aldrig oplevet mavegener eller andre gener med Xylitol. Tak for tippet og god weekend!
Hej Charlotte 🙂 Jeg tåler ikke gluten så godt. har du erfaring med, at bruge noget som erstatning for dette? De bedste hilsener Annette
Hej Annette
Tak for din kommentar – Google har adskillige gode bud på havregryn uden gluten: https://www.google.dk/?gws_rd=ssl#q=havregryn+uden+gluten&safe=off
God fornøjelse! 🙂
Rigtig god info fra jer begge! Jeg er en af dem, der hele livet har kaempet med ca. 10 kg overvaegt. jeg proever nu ved laeges hjaelp igen. Hun siger
Pulver, Prevent Start 2x dagligt
et maaltid: 200 gr fisk, kylling eller kalkun med 250 gr salat, groen, tomat, agurk
2-3 liter vand pr dag
Det er haardt. Supplerer selv med haandfuld mandler og rosiner ( er rosiner no go?)
Jeg drikker 2-3 krus kaffe pr dag med LIGHT daasefloede, 4%, er den floede no go?
Venlig hilsen
Anne Munkholm
Hej Anne
Jeg er på ingen måde imponeret af det, din læge har foreslået. Det eneste, du opnår, er, at du sætter din forbrænding i stå, hvilket blot vil gøre et vægttab endnu vanskeligere. Jeg vil anbefale dig at glemme lægens råd og give det to uger efter denne “kostplan”: http://thomasrosenstand.dk/saadan-taber-du-dig.html
Lad mig høre, hvordan det går, ikke?
Hej
det lyder rigtig godt det vil jeg klart prøve men tænkte på om man kan bruge stevia som søde middel eller er det no go ?
Hilsen lise
Hej Lise
Ja, du kan sagtens bruge Stevia som sødemiddel i stedet.
Hej Charlotte.
Jeg er rigtig glad for mine grove havregryn om morgenen, men hvordan er det med havregryn..? Må man spise dem hver dag og i hvor mange mængder? Jeg kan se, at du også har dem i denne morgenmad, så de kan vel ikke være helt slemme med kulhydrater…
På forhånd tak for hjælpen 🙂
Havregryn er ikke SÅ slemme – men jeg ville ikke spise mere end 4-5 spiseskefulde. Og UDEN sukker.
Hvor længe har du sådan en bøtte xylitol?
Jeg kan se at en bøtte på 800 g koster godt 160 kr her i Danmark, hvilket er en smule dyrt. Men når jeg tænker over det, bruger jeg egentlig ikke super meget sukker i dagligdagen, så jeg kunne godt forestille mig, at sådan en bøtte vil holde længe alligevel?
Ja – den holder pænt længe 🙂
Lækker mūsli. Jeg har bare ikke kunnet finde vaniljepasta nogen steder. Jeg hældte noget agave sirup i istedet for, for at gøre det lidt fedtet.
Tænker at det måske kunne gøre det i stedet for, men ved det jo ikke, da jeg ikke kender vaniljepasta. Behøver jeg overhovedet at putte Birkerød i?
Nu skriver du og Thomas at det skal være fed yoghurt, men at græsk yoghurt også er ok, men den findes jo både i 2 og 10%, og så vidt jeg forstod var det fint med 2% er dette korrekt? For så vidt jeg forstår er det mest sukker i tænker på her ikke? Hvad med skyr? Det er jo fedtfattigt men fyldt med protein, må jeg spise det?
Det vil vel være en ekstra god ide at putte et par teskefulden knust hørfrø på også samt lidt ekstra kanel?
Når I taler om hytteost er det så lige meget om det er 1,5 eller 4,5% fedt?
På forhånd tak for svaret.
Det er virkeligt fedt at kunne følge med I, hvad I og andre skriver, flot:-)
Hej Pia
Det giver ingen mening at prøve at erstatte vanilje med agave? Hvis du ikke kan finde vaniljepasta, kan du bruge høj kvalitet vaniljepulver.
Birkerød? Det er en by på Sjælland, og den skal du ikke putte i. Jeg anbefaler Xylitol. Hvis du ikke kan lide en sød nuance, kan du jo undlade at bruge det.
Jeg anbefaler enten en almindelig fuldfed 10% yoghurt eller Græsk yoghurt. Skyr er også ganske udmærket grundet det høje proteinindhold.
Ja – hørfrø og kanel er absolut en god ide!
Hytteosten foretrækker jeg som 4,5% – og i relation til at slanke sig er det også det bedste valg.
Hej Charlotte 🙂 Det lyder – som sædvanlig – lækkert… Jeg tåler ikke gluten så godt.
På forhånd tak for hjælpen. Bedste hilsener, Lise
Mange tak Lise! God fornøjelse med det 🙂