Svinemørbrad grillet på planke – opskrift til planke grilning

Svinemørbrad grillet på planke – opskrift til planke grilning

Den anden dag fandt vi en lækker Weber butik med masser af spændende grill udstyr. De havde blandt andet flere forskellige grill planker. Det lød lækkert og nemt at bruge, så det måtte vi prøve. Vi valgte en Maple grilling plank (ahorn), som egner sig bedst til svinekød, kylling og seafood. Så forsøg 1 blev med svinemørbrad.

Kødet fik en lækker rund lidt sød/røget grillsmag og var meget saftigt.

 

Sådan gør du ved planke grilning:

  1. Læg planken i vand i mindst 1 time
  2. Opvarm grillen til høj temperatur. Brun kødet et par minutter på hver side, tag det af, og dæk det med stanniol.
  3. Skru ned på 180 grader. Kom den gennemvædede planke på grillristen, luk låget, og lad den ligge i 3 minutter, hvorefter den vendes.
  4. Læg maden på den varme grill planke, luk låget, og steg til det er færdigt. Kødet skal ikke  vendes. Brug gerne et stegetermometer.

 

Hold dog godt øje under grilningen, da der kan gå ild i planken, så hav en vandforstøver eller andet ved hånden.

 

Man kan faktisk godt genbruge grill planken. Du lægger den bare i vand, fx mens du spiser, vasker den godt af i varmt vand og lader den tørre til næste gang. Hvis der er træ tilbage, kan den fint genbruges, måske op til 3 gange.

 

Ingredienser:

Spice rub:

1 tsk. revet appelsinskal

2 tsk. sød paprika

2 tsk. spidskommen

1 tsk. sukker, gerne rørsukker

1 tsk. tørret oregano

1/2 tsk. allehånde

 

2 svinemørbrad

olivenolie

 

Sådan gør du:

Trim mørbraderne, og gnid dem med olivenolie og spice rub.  Grill dem 2 minutter på begge sider, læg dem på en tallerken, og dæk dem løst med stanniol, mens du udfører punkt 3 og 4 ovenfor. Bruger du stegetermometer skal temperaturen i en svinemørbrad være omkring 73-74 grader. Lad den gerne hvile 5 minutter, før du skærer den i skiver. Salt skiverne efter smag, når du har dem på tallerkenen.

Det kan lyde lidt kompliceret, men det er faktisk ganske nemt – og så smager det fantastisk.

God fornøjelse – og god appetit!

 

Vi serverede Blomkålssalat med avocadosalsa og roquefort til.

Stjerner

 

8 kommentarer til “Svinemørbrad grillet på planke – opskrift til planke grilning”

  1. Det med grill planker har jeg aldrig set eller hørt om tidligere, lyder som en god smagsgiver.

    Mon man kan finde sådan noget her i det mørke Jylland? Eller om man skal på trælasten efter en dynge tømmer rester og prøve sig lidt frem.

    Hvilke træsorter bruger I ellers? Jeg kunne forestille mig at fyr og gran vil give en grim smag af harpiks.

  2. Hej Jens Peter! Mon ikke man kan få noget lignende også i Jylland 😉

    Herovre bruger de: Cedertræ, ellletræ, ahorn og egetræ. Indtil videre har jeg kun prøvet ahorntræ, men de andre skal da også prøves. Det smager så godt – og kødet er meget saftigt.

  3. Hm, det er noget jeg længe gerne har villet prøve kræfter med – især med laks – men hvis jeg nogensinde får gang i det, så skal det her KLART også prøves 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  4. Her klokken lidt i 10 om morgenen får jeg helt lyst til at fyre op i grillen.
    Ved du om plankerne er special fremstillet til grill eller kan man mon bruge et hvilket som helst ubehandlet træ af de sorter du har nævnt?
    Har indtil nu ikke kunne finde nogle danske grill webshops som har planker og jeg formoder det bliver lige så svært i de fysiske butikker. Der i mod er det jo nemt at finde et stykke træ i Silvan 🙂

  5. Thomas Skall

    Jeg har selv lavet flere planker selv, spørg evt. hos din lokale tømremester/tømmerhandel og det skal selvfølgelig være ubehandlet 🙂 Jeg synes at alt løvtræ kan bruges. De smager dog forskelligt det er selvfølgelig en smagssag. Jeg bryder mig ikke så meget om egeplankernes smag. Men det er dog dem som holder bedst i brug. Mine favoriter er birk, kirsebær og ahorn. Ahorn er meget neutral i smagen, men brænder meget hurtigt igennem. Brug ikke fyr eller gran, med mindre du kan lide harpiks 🙂

    “Rigtig” planker kan købes flere steder også i det mørke Jylland 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen